El cambrer ompli 1/3 del got i al costat deixa un altre amb aigua.
-Una i ens anem! l Es posa un xorret daigua i se la beu.
-Adéu, fins el proper divendres. Amb un gustet a regalíssia en la boca sacomiada.
Recordeu : hi ha que beure amb moderació. Reconec que és una frase massa subjectiva i personal perquè : quina mesura és? El consum responsable implica, a més, no consumir alcohol, és a dir, si no es beu, millor.
Les cormarques centrals tenim gustos pareguts en les begudes que refresquen i alegren la nostra existència des de temps immemorial per a brindar amb el millor de les nostres somriures, sempre en bona companyia, i la resta, deixar-se portar. És la beguda per a lo bo i lo roí:  de l'amistat,  del comboi, de la perdició, del preàmbul.
Pareix ser que el primer aiguardent danís va ser elaborat pels mariners holandesos amb els seus viatges a lOrient allà pel segle XVI. Allí van comprar llavors danís estrellat don sobtén aquest aiguardent.
Les terres i els habitants que rodejen la mar Mediterrània tenen la seua pròpia beguda danís : Espanya (cassalla), França (anissette, pastís), Itàlia (sambuca, mistrà), Grècia (ouzo), Macedònia grega (tsipouro), Creta (tsikoudia), Turquia (raki), Siria, Líban, Israel i els països del Nord d’Àfrica (arak).
No sol pendres seca (jo conec un amic que sí perquè beu candela), es barreja amb aigua i/o gel. Eixa mescla rep el nom de nuvolet, paloma; però, també es pot mesclar amb mistela un barrejat o amb xarop de llima un canari. La gent més jove la beu gelada en forma de xupitet acompanyat dun tràngol de cervesa.
A Alacant tenim 4 begudes espirituoses amb D.O. (denominacions dorigen) : anís paloma, aperitiu cafè, cantueso, herbero.
11 de maig de 2018 
Comptat i debatut, hi ha un feix de coses xicotetes diàries i habituals les quals no gaudeixen de renom i exotisme, però que són part de la nostra memòria. Interrogueu-se-les. Les anomenem espai-temps  : casa, família, escola, carrer, poble, entorn.
Lhelicòpter està aparcat entre cirers i oliveres perquè malgrat que la partida és a Orba, no puc baixar a veure-la. Vos pareixerà una contradicció perquè seria pujar, però així som els de poble a lhora de parlar. Vosaltres, si podeu, aneu, ompliu el carrer i gaudiu de la pilota.
El dissabte passat em vaig retrobar amb eixes coses xicotetes que desgraciadament ja no són ni diàries ni habituals per a mi: la terra. Tocava fer ús de les mans i netejar el jardí i llevar les "males" herbes. Pobretes, per què les direm males? Que jo sàpiga ni shan barallat, ni han robat, però tenen eixe "sambenet (és un escapulari utilitzat originalment pels penitents cristians per mostrar públic penediment per seus pecats i, més endavant, un hàbit penitencial amb què eren obligats a vestir els condemnats per la Inquisició. La denominació de sambenet, d'origen castellà, ve de l'expressió saco bendito, perquè era beneït per un capellà, cosa que donà lloc a sambenito per assimilació fonètica amb San Benito).
Eixes petites mans que van nàixer un 19 dabril, ara tampoc són grans i, per més inri, són fines sense callos(durícies) com el llapis que agafen de dilluns a divendres i que entre setmana està  fins més amunt del pirri deliminar els correus electrònics fem que parlen de fungicides, daerosols, dauolors, dungles, de mans, de peus, etc. i vaig pensar: quina teràpia contra els spams? un spa, no; un crit, tampoc; un mala paraula duna llengua vituperina com la meua? menys encara (quin exemple donaria).
Ja ho tinc: netejar el jardí de la caseta amb les mans.
Ho sent per les partides de pilota que no veuré. Els xicons ja són fadrins per caminar a soles; encara què, de vegada en vegada, agafen sendes no desitjades i després, els matins, són turmentosos, i més si u treballa. Sabia que el whatsapp, no em fallaria a lhora dinformar-me del resultat de les partides de pilota. Lequip de primera de palma fan una bona partida i guanya 4 a 10; lequip de tercera de llargues perd 10 a 7; i el de segona de palma també guanya 10 a 5.
9 de maig

Diuen i conten les persones creients quién madruga, Dios ayuda. Serà veritat? Mireu si no, malgrat estar engabiat, al bell mig de la civilització del present segle XXI, una subespècie d’ésser viu en extinció : homo sapiens sapiens lectorem  o el que és el mateix : una persona llegint.
Recordeu la data (9 de maig de 2018) i Guardeu-se la fotografia!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog